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수산가공산업 세계화, 부경대가 나섰다(PKNU is leading to the globalization of the fishery processing)
작성자 홍보협력과 작성일 2011-03-02
조회수 1639
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Pukyong Today 산학관 수산식품가공산업 싱크 탱크 출범 2월 28일 개소식 부경대 용당 캠퍼스

수산식품가공산업 산학관 연구지원센터가 2월 28일 부경대 용당캠퍼스에서 문을 열었다.
△ 수산식품가공산업 산학관 연구지원센터가 2월 28일 부경대 용당캠퍼스에서 문을 열었다.  ⓒ이성재 사진(홍보팀)

산학관(産學官)이 지혜를 모아 수산식품가공산업을 도와주는 싱크탱크가 국내 처음으로 부산에 들어섰다.

부경대학교(총장 박맹언)는 2월 28일 오후 2시 용당캠퍼스에서 「수산식품가공산업 산학관 연구지원센터」(센터장 김대식) 개소식을 열고 본격적인 운영에 들어갔다.

농림수산식품부와 부산광역시, 부경대학교가 33억 원을 투입하여 건립된 이 연구지원센터는 연면적 1,952.63㎡의 2층 건물로, 1층에 분석연구지원실, 교육지원실, 제품개발지원실 및 파일로트실, 2층에 수산가공실험실, 수산가공지원실, 냉동실, 냉장실 등을 갖추고 있다. 

이 연구지원센터는 기업들의 영세성으로 품질관리와 신제품 개발 등에 어려움을 겪고 있는 수산식품가공산업을 지원해 고부가가치형 차세대 성장산업으로 육성하는 역할을 하게 된다.

이에 따라 부경대는 대학의 특성화 분야인 수산해양분야의 연구력을 집중해 수산가공 신제품 개발 및 기술이전을 비롯 △수산 생산제품 품질 및 안전성 검사 △HACCP(식품위해요소중점관리기준)제도 지도 및 교육 △수산가공 분야 우수 전문인력 양성 및 산업체 인력 재교육 등을 추진한다. 

김대식 센터장은 “FTA, WTO 등 수산물수입 전면개방에 의한 수입 급증으로 국내 수산식품가공산업 경쟁력 제고와 구조고도화가 시급하다.”면서, “수산식품가공 신기술 개발, 기술 이전, 행정 및 법률 지원으로 미래 고부가가치 해양바이오 산업으로 이끌어 나가겠다.”고 밝혔다.<부경투데이>

A think tank of ‘seafood processing’ is established
- The opening ceremony was held on February 28th - It is located in Yongdang Campus in PKNU

The president of PKNU, Park Maeng Eon, held the opening of ‘Seafood Processing Industry-University Cooperation Research and Support Center’, which director is Kim Dae Sik, in Yongdang Campus on February 28th at 2 P.M., and PKNU started to operate the center in earnest.

This Research and Support Center was established by the investment of Ministry for Food, Agriculture, Forestry, and Fisheries, Busan, and PKNU. The investment is totally 3.3billion, and this Center has an area of 1,952.63㎡. As a two – story building, there are Analysis Support Office, Education Support Office, Product Development Office, and Pilot Office on the first floor, and Fishery Processing Laboratory, Fishery Processing Support Office, Freezer, and Refrigerator are on the second floor.

This Research and Support Center will play a major role to promote from seafood processing industry, which has difficulty in controlling the quality and developing new products because of the small business, to value – added next generation growth industry.

As a result, PKNU will try to develop new products by focusing on study of fisheries oceanography which is PKNU’s specialization field, and on transference of technology. In addition, PKNU is going to implement the processed marine products inspection and to examine the safety of them. Furthermore, PKNU will direct and educate HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) system. Also, PKNU is going to strive to train and reeducate many talented professionals in the field of fishery processing.

The chief of the center, Kim Dae Sik, said the following. “It is urgent to increase the competitiveness and to implement structure heightening policy in the field of domestic seafood processing because of the complete opening of the imported marine products through FTA and WTO. Also, I want to make value – added next generation growth industry by developing new technology in the field of seafood processing, transferring the technology, assisting the administration and legislation.” <Pukyong Today>
 
<translator; Park Ha Won, dhzl0121@naver.com>

행사에 참석한 관계자들이  센터 개소를 기념해 리본을 자르고 있다.
△ 행사에 참석한 관계자들이  센터 개소를 기념해 리본을 자르고 있다. 
김대식 센터장이 박맹언 총장 등 참석자들에게 센터 시설을 안내하고 있다.
△ 김대식 센터장이 박맹언 총장 등 참석자들에게 센터 시설을 안내하고 있다.