| 해양바이오 창업 아이디어 인정받았다(Marine bio start-up idea gained recognition) | |||
| 작성자 | 대외협력과 | 작성일 | 2021-12-15 |
| 조회수 | 701 | ||
| 해양바이오 창업 아이디어 인정받았다(Marine bio start-up idea gained recognition) | |||||
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대외협력과 | ![]() |
2021-12-15 | ![]() |
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부경대, 해양바이오 창의경진대회 장려상 수상
- 미역귀 활용 두유 개발 아이디어로

△ 해양바이오 창의경진대회 수상학생들(왼쪽부터 이주원, 윤현정, 이혜주).
국립부경대학교(총장 장영수) 스마트그린기술융합공학과 이혜주·이주원(석사1년·BK21), 식품생명과학과 윤현정(석사2년) 팀(지도교수 김형락·이상길)이 제1회 해양바이오 창의경진대회에서 장려상을 수상했다.
부경대생들은 최근 완도군 주관으로 해조류를 소재로 한 창업 아이디어를 겨루는 이번 대회에서 미역귀를 활용한 두유 ‘씨위드맘(Sea with mom)’ 개발 아이디어로 완도군수상인 장려상을 받았다.
이들은 미역에서 알긴산과 후코이단, 푸코잔틴 등의 성분이 특히 풍부한 미역귀와 천연 에스트로젠으로 알려진 아이소플라본이 풍부한 대두를 이용해 임산부와 산후조리여성을 위한 두유 제품 아이디어로 우수한 평가를 받았다.
이들이 제시한 아이디어는 미역귀에 열과 압력을 이용한 퍼핑기술(puffing)을 접목해 가공함으로써 알긴산을 저분자화해 체내 흡수율을 높이고 식감도 개선해 간편하게 섭취할 수 있는 제품으로 인정받았다.
부경대생들은 이 제품이 미역국을 대체해 임산부와 산후조리 여성의 건강 회복을 돕는 새로운 산후조리 식품으로서 미역귀 활용 고부가가치 창출과 지역경제 발전에도 도움이 될 것으로 기대했다.
이들은 해양수산부의 미래수산인력양성사업에 참여하며 3D프린팅기술 적용, 개인맞춤형 식품과 대체육 개발 등 4차 산업혁명 관련 지식 및 수산식품 분야 취?창업 교육 등을 통해 이번 아이디어를 도출한 데 이어 창업도전에도 나설 계획이다.
한편 이번 대회에는 전국 예비창업자 및 학생들이 참가한 가운데 1차 서면평가를 통해 선발된 10개 팀이 결선에 진출했고, 최종 본선에서 발표 평가를 통해 수상자를 가렸다. <부경투데이>
PKNU, received participation award in the Marine Bio Creative Contest
- with the idea of developing soymilk using sea mustard sporophyll
A student team (Advisory prof. Kim Hyeung-Rak, Lee Sang-Gil) of Lee Hye-Joo and Lee Joo-Won (1st year in Master's, BK21) from the Department of Smart Green Technology Engineering and Yoon Hyeon-Jeong (2nd year in Master's) of the Department of Food and Life Science of Graduate School at Pukyong National University (President Jang Young-Soo) won the participation award at the 1st Marine Bio Creative Contest.
Pukyong National University students received the Participation award from the Wando mayor for the idea of developing a soy milk 'Sea with mom' using sea mustard (undaria pinnatifida) sporophyll in this contest, which was recently hosted by Wando-gun, where they competed for start-up ideas based on sea algae.
They used sea mustard sporophyll, which is particularly rich in alginic acid, fucoidan, and fucoxanthin, and soybeans rich in isoflavones, known as natural estrogen, and the product received excellent reviews as an idea for a soymilk product for pregnant women and women on post-natal care.
The idea they proposed gained recognition as a product that can be easily consumed by reducing the molecular weight of alginic acid by applying puffing technology using heat and pressure to sea mustard sporophyll and improving the absorption rate in the body and improving the texture.
Pukyong National University students expected that this product would help create high added value using sea mustard sporophyll and develop the local economy as new postpartum food that replaces seaweed soup and helps pregnant and post-natal caring women to recover their health.
They participate in the Ministry of Oceans and Fisheries' training project for future fisheries manpower and derive this idea through the application of 3D printing technology, the knowledge related to the 4th industrial revolution such as the development of personalized food and substitute meat, and employment and start-up education in the aquatic food field, and they are planning to launch a business venture.
With the participation of prep entrepreneurs and students from all over the country in this competition, 10 teams selected through the first written evaluation advanced to the finals, and the winners were selected through presentation evaluation in the final round. <Pukyong Today>