
부경대학교 류은순 교수(식품영양학과)가 제22회 대한영양사협회 학술상 대상 수상자로 선정됐다.
.JPG)
△류은순 교수. ⓒ이성재 사진(홍보팀) |
수상논문은 ‘임상영양서비스에 대한 환자의 인식 조사’이다.
이 논문은 전국 병원 중 400병상 이상인 42개 병원의 환자 1,260명을 대상으로 영양 상담 및 교육 등 임상영양서비스에 대한 실태를 조사 분석한 것이다.
임상영양서비스는 임상영양사가 환자의 영양 상태를 판정하고 적절한 영양 치료계획 수립과 시행을 위해 환자와 가족에게 영양교육 및 상담을 실시하는 것을 말한다.
논문에 따르면 조사대상 환자 가운데 임상영양서비스인 영양 상담 및 교육 경험이 있는 환자는 41.7%에 그쳐 효과적인 질병치료와 의료비 절감을 위해 환자의 영양 상담과 교육에 대한 대책마련이 절실한 것으로 나타났다.
임상영상서비스에 대한 인식은 40대 연령군과 대졸 이상 학력군에서 ‘영양관리는 질병치료에 중요하다’, ‘질병에 대해 식사요법이 필요하다’, ‘전화상담센터 운영이 필요하다’, ‘영양관리서비스를 위해 본인비용을 지불할 용의가 있다’, ‘개인 전담 영양제도가 필요하다’에 높은 점수를 나타냈다.
류 교수는 “환자에 대한 적절한 임상영양서비스는 치료 효과를 높일 뿐 아니라 의료비 절감효과로 이어진다.”면서, “환자들이 원하는 임상영양서비스를 수행하기 위해서는 각 병원의 병상 수에 따른 임상영양사의 인력확보 및 배치 등 정부차원의 대책마련이 필요하다.”고 강조했다.<부경투데이>
Professor Eun-Soon Lyu was granted the grand prize of a scholarship field by The Korean Dietetic Association
- About patients’ cognition of clinical nutrition service
Professor Eun-Soon Lyu (Department of Food and Nutrition) has been selected to receive the grand prize of a scholarship field from The Korean Dietetic Association.
The thesis was about patients’ cognition of clinical nutrition service.
This paper was a result of a survey analysis about clinical nutrition service toward 1260 patients who are in 45 hospitals that have at least 400 beds.
The clinical nutrition service means that the clinical dietitian checks a patient’s nutritive conditions and conducts nutritive education and gives advice about how to make an appropriate plan for nutrition treatment.
The survey shows that only 41.7% of patients had experience of nutritive advice and education which are part of the clinical nutrition service, and it shows that more nutritive education and advice is desperately needed.
’Nutrient management is important to control diseases’, ’Diet cure is needed for diseases’, ’The call center of nutrition is needed’, ’I’d like to pay for nutrient management service’, and ’The system of private care for nutrition is required".
"The proper clinical video service will work towards improving the effects of cure and decreasing medical expenses. To conduct the service that the patients want, the government needs to use their power such as employing and allocating clinical dietitians, depending on the hospital’s capability," the professor said.

|