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Kimchi Donation with Kimchi Cabbages Grown by Students
작성자 대외협력과 작성일 2013-12-02
조회수 1128
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Kimchi Donation with Kimchi Cabbages Grown by Students
대외협력과 2013-12-02 1128



△ 김장 김치 담기 및 기부행사 참가자들이 직접 담은 김치를 들어보이고 있다. ⓒ서형석 사진(대외홍보대사 블루)

도시인들이 대학에서 농업기술을 배워 손수 가꾼 채소로 김장을 해 기부하는 이색행사가 열려 눈길을 끌었다.
 
부경대학교 평생교육원(원장 고성위)은 11월 30일(토) 오전 10시부터 오후 3시까지 대연캠퍼스 식품가공공장 조리실에서 김장 김치 담기 및 기부 행사를 열었다.

이날 김치용 재료에는 특별한 사연이 담겨 있다. 남구 및 수영구에 사는 주민 40명이 부경대 평생교육원의 도시농업학교에서 농사짓는 방법을 배워 지난여름부터 직접 가꾼 채소들인 것.

이 도시농업학교는 부산시 평생교육진흥원, 남구청, 수영구청, 부경대가 공동으로 운영하는 도시민의 역량강화 프로그램 교육과정이다. 당초 도시농업학교에는 40명 모집에 300여명이 지원할 정도로 시민들의 관심이 높았다. 농사교육은 생명자연과학과 이학박사인 조현구 강사가 맡았다.

도시농업학교 수강생들은 지난 8월부터 개설된 도시농업학교에서 배추·무·쪽파·상추·쑥갓 등 5종의 채소를 유기농으로 재배하는 방법을 익혔다. 그렇게 배운 기술로 부경대 용당캠퍼스 공터에 조성한 텃밭에 직접 유기농으로 채소를 재배해 최근 수확했다.
   
이날 기부행사에는 이종철 남구청장, 박현욱 수영구청장을 비롯 수강생, 자원봉사자 등 50여명이 참석해 김치 300여포기를 만들어 불우이웃들에게 기부했다.

부경대 고성위 평생교육원장은 “이번 행사는 시민들이 농사를 통해 자연과 함께 하며 건강을 지키고 그 수확물을 지역 소외계층들에게 기부하면서 따뜻한 사회를 만들어가는 소중한 의미를 담고 있다.”고 말했다.

부경대 평생교육원은 내년 봄부터 농업전문가양성과정, 원예치료과정 등 다양한 과정의 도시농업학교 전문 강좌 개설을 위해 부산시와 협의해 운영할 계획이다.<부경투데이>

Kimchi Donation with Kimchi Cabbages Grown by Students
- PKNU lifelong education center opened Kimchi-making event in the Agriculture School in City November 30

Citizens donated Kimchi which was made from Chinese cabbages that were grown by people who used the agriculture skills that they learned in the school.

The Lifelong Education Center (Director Sung-Wi Koh) opened the ‘Making Kimchi and Donation Event’ in the kitchen of the food processing factory in Daeyeon Campus from 10 in the morning to 3 in the afternoon on December 30. 

The ingredients they used on this day have a special story. The vegetables in the Kimchi have been grown by 40 citizens in Nam-gu and Suyeong-gu since last summer. These citizens learned agriculture skills in the Agriculture School in City of Pukyong National University lifelong education center.

This school offers a course for residents to strengthen their abilities. It is run by the Busan National Institute for Lifelong Education, Nam-gu office, Suyeong-gu office, and Pukyong National University jointly. When this school opened, it attracted quite a lot of attention from citizens and around 300 people applied for the school even though the maximum number that the school could accept was just 40. 

The students of the school learned how to organically grow vegetables such as Chinese cabbage, radish, crown daisy, chives, and lettuce. With the skills learned from the school, they have cultivated organic vegetables in a vacant lot in the Yongdang campus of Pukyong National University, and harvested it recently.
Around fifty people including students of the school, volunteer workers, Lee Jong-cheol, the mayor of Nam-gu, and Park Hyeon-wook, the administrator of Suyeong-gu attended this event making 300 heads of Kimchi and they donated it to needy neighbors.

The director of the lifelong education center, Sung-Wi Koh, said that this event is meaningful because citizens can keep themselves healthy through agriculture in nature, and they can also make a better society through donation to people in need.

The Lifelong education center of Pukyong National University will cooperate with Busan city from next spring to make more professional courses at the agriculture school such as a training course for agriculture experts and a course on horticultural treatment.<Pukyong today>


△ 김장 김치 담기 및 기부행사가 끝난 후 참가자들이 기념촬영하고 있다.