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해양블루테크 미래리더 키운다(Training Future Leaders in Marine Blue Tech)
작성자 대외홍보센터 작성일 2025-04-17
조회수 835
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해양블루테크 미래리더 키운다(Training Future Leaders in Marine Blue Tech)
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국립부경대, 해수부 해양블루테크 미래리더 양성 프로젝트선정

- 5년간 43억 지원받아 글로벌 블루푸드 석·박사 인재 양성


 

국립부경대학교(총장 배상훈) 김영목 교수(식품공학전공) 연구팀이 해양수산부의 해양블루테크 미래리더 양성 프로젝트에 선정됐다.

 

국립부경대는 해양수산부가 해양 신산업 분야의 연구 인력 양성을 위해 대규모 예산을 투입하는 이번 프로젝트의 블루푸드·바이오분야에 선정됐다. 2029년까지 5년간 총 43억 원을 지원받아 블루푸드 관련 신규 전공 개설 등 미래 블루푸드 산업을 선도할 글로벌 석·박사 미래 인재 양성에 나선다.

 

수산물로 만든 식품을 가리키는 블루푸드는 지속가능한 미래 성장 산업으로 꼽힌다. 블루테크는 이 같은 블루푸드 산업에 인공지능(AI), 사물인터넷(IoT) 4차 산업혁명 기술을 접목한 신산업이다.

 

국립부경대는 이번 프로젝트를 통해 블루푸드 생산과 가공, 유통, 기능성 식품 개발 등 전 단계에 걸친 첨단 융합기술 연구개발과 체계적인 교육 프로그램을 운영하고, 120명의 석·박사급 전문 인재를 배출한다는 계획이다.

 

이를 위해 연구책임자인 김영목 교수와 국립부경대 소속 교수진 42명을 비롯, 이기원 서울대 교수, 김윤숙 한국식품연구원 박사, 장종수 덕화푸드 대표, 배재현 아쿠아랩 대표, 송건호 링스업 대표, 김정선 밥스누 소장, 김준혁 사랑과 선행 부장 등 산··연 전문가들이 대거 참여하는 컨소시엄 글로벌 블루푸드 미래인재 양성사업단을 구성했다.

 

협력기관으로는 국립수산과학원, 국립수산물품질관리원, 한국해양과학기술원, 한국해양수산개발원, 부산테크노파크, 동원산업, 동원F&B, 삼진식품, 에코아쿠아팜 등 국내기관들과 퍼듀대학교, 홋카이도대학, 오하이오대학 등의 해외 대학들이 참여한다.

 

주요 추진 사업은 블루푸드 산업 고도화를 위한 생산·가공·유통·기능성 식품 분야의 첨단 기술 융합 R&D 어업·양식·가공·유통 4개 모듈 기반 전문 교과과정 신설 운영 정보통신공학전공 교수진(전공 주임 류지열 교수)과 연계한 4차 산업혁명 핵심기술 교육 멘토링, 인턴십, 외부 전문가 초청 강연 등 산··연 기반 실무 중심 교육 프로그램 운영 해외 대학과의 교환학생 프로그램을 통한 글로벌 역량 강화 등이다.

 

김영목 교수는 이번 프로젝트를 통해 글로벌 블루푸드 산업을 이끌 차세대 인재 양성의 거점으로 자리매김하고, 미래 식량산업의 패러다임 전환을 선도하는 데 적극 기여하겠다.”라고 밝혔다.

 

한편, 김영목 교수는 국립부경대 대학중점연구소인 해양바이오닉스융합기술센터(센터장 정원교 교수) 소속으로 블루푸드의 고부가가치화를 위한 기술 개발에 주력하고 있다. <부경투데이>

 

Training Future Leaders in Marine Blue Tech

 

Pukyong National University (President Bae Sang-hoon) Professor Kim Young-mok (Major of Food Science and Nutrition) and his research team have been selected for the Ministry of Oceans and Fisheries' "Marine Blue Tech Future Leaders Training Project."

 

Pukyong National University was selected in the "Blue Food and Bio" sector of this project, where the Ministry of Oceans and Fisheries is investing a large budget to foster research personnel in the marine new industry sector. Over the next five years, from now until 2029, the project will receive a total of 4.3 billion KRW in support to establish new majors related to Blue Food and to train future global talent who will lead the Blue Food industry.

 

Blue food, which refers to food made from seafood, is considered a sustainable future growth industry. Blue Tech is a new industry that integrates technologies of the Fourth Industrial Revolution, such as Artificial Intelligence (AI) and the Internet of Things (IoT), into the Blue Food sector.

 

Through this project, Pukyong National University plans to carry out advanced integrated technology research and development across all stages of Blue Food production, processing, distribution, and functional food development. Additionally, the university aims to provide a systematic education program and train 120 master's and doctoral level experts.

 

To achieve this, the research project leader, Professor Kim Yeong-mok, along with 42 faculty members from Pukyong National University, as well as experts from various industries, academia, and research institutions, including Professor Lee Ki-won from Seoul National University, Dr. Kim Yun-sook from the Korea Food Research Institute, CEO Jang Jong-soo from Deokhwa Food, CEO Bae Jae-hyun from Aqua Lab, CEO Song Geon-ho from Lynx Up, Director Kim Jeong-seon from Bapsnu, and Manager Kim Jun-hyuk from Sarang and Seonhaeng, have formed a consortium called the ‘Global Blue Food Future Talent Development Project Team.’

 

Collaborating institutions include domestic organizations such as the National Fisheries Research & Development Institute, National Fisheries Quality Inspection Service, Korea Institute of Ocean Science & Technology, Korea Marine and Ocean Development Institute, Busan Techno Park, Dongwon Industries, Dongwon F&B, Samjin Food, Eco Aqua Farm, as well as overseas universities including Purdue University, Hokkaido University, and Ohio State University.

 

The key initiatives include: Advanced technology convergence R&D in production, processing, distribution, and functional food sectors for the advancement of the blue food industry Development of a specialized curriculum based on four modules: fisheries, aquaculture, processing, and distribution Education in core technologies of the fourth industrial revolution in collaboration with the faculty of the Department of Information and Communication Engineering (led by Professor Ryu Ji-yeol) Industry-academia-research-based practical education programs, including mentoring, internships, and lectures from external experts Strengthening global capabilities through student exchange programs with overseas universities.

 

Professor Kim Yeong-mok stated, "Through this project, we aim to establish ourselves as a hub for nurturing the next generation of leaders in the global blue food industry and actively contribute to leading the paradigm shift in the future food industry."

 

Additionally, Professor Kim Yeong-mok is focused on developing technologies for the high value-added processing of blue food at the Marine Bionics Convergence Technology Center (headed by Professor Jeong Won-gyo) at Pukyong National University. <Pukyong Today>