| 교수님이 개발한 과자는 무슨 맛? (What will the snacks our professor developed taste like?) | |||
| 작성자 | 대외협력과 | 작성일 | 2021-04-01 |
| 조회수 | 1218 | ||
| 첨부파일 | |||
| 교수님이 개발한 과자는 무슨 맛? (What will the snacks our professor developed taste like?) | |||||
![]() |
대외협력과 | ![]() |
2021-04-01 | ![]() |
1218 |


△ 조승목 교수(왼쪽 세 번째) 연구팀 기념촬영 장면. ⓒ사진 이성재(홍보팀)
동태, 생태, 황태 등 이름만큼이나 먹는 방법이 다양한 ‘국민생선’ 명태로 과자를 만들면 어떨까?
대학 교수가 개발한 명태 과자 제조 기술을 중소기업이 이전 받아 실제 제품으로 출시해 화제가 되고 있다.
수산물 분야 중소기업 ㈜선해수산(대표 심의헌·경기도 광주)이 출시한 ‘바다소리 피쉬팝’이 그것.
부산 국립부경대학교 조승목 교수(식품공학과) 연구팀이 해양수산부 연구과제(해역별 특성을 고려한 전통수산가공식품 개발 및 상품화)의 일환으로 개발한 이 과자는 지난 2월 본격 출시 이후 SNS 등에 리뷰가 이어지며 입소문을 타고 있다.
김맛, 치즈맛, 콘소메맛 등 3가지 종류로 출시된 이 제품은 높은 영양과 고소한 맛을 갖춘 영양 간식으로 주목받고 있다.
이 과자가 관심을 모으는 것은 원재료인 명태의 함량이 무려 54%에 이르는 고단백질 제품이기 때문. 시판 중인 한 새우 과자의 경우 새우 함량이 8.5%인 점을 감안하면 매우 높은 비중이다.
명태 함량이 높아도 비린 맛이 없고, 식감도 쥐포나 마른 생선 느낌이 아닌 익히 알고 있는 바삭바삭한 스낵의 그것과 같다.
조 교수는 “다른 과자들과 달리 밀가루나 전분이 아닌 쌀가루를 사용해 두 겹 구조로 만들어 바삭바삭한 식감을 구현하는 기술을 이번 제품에 적용했다.”라고 말했다.
조 교수는 수산가공 및 식품화학 분야 전문가로, 건강기능식품 맞춤형 연구, 수산가공식품 개발 및 상용화 연구, 수산물 유래 유용성분 기능성 소재화 연구 등을 진행하고 있다.
그는 “아직까지 수산물은 농산물에 비해 과자 시장에서 비중이 낮은 편이다. 생선을 활용한 프리미엄 응용제품 개발 가능성을 제시한 이번 연구에 이어 다양한 수산물 활용 연구를 이어갈 계획이다.”라고 밝혔다. <부경투데이>
'Hot Topic', Dried pollack snacks developed by a university professor
Prof. Cho Sueng-mok of PKNU transferred technology to SMEs ... Launched snack with 54% pollack content
How about making snacks from pollack, a 'national fish' that has as many ways to eat it as it has names, such as frozen pollack (Dong-tae), fresh pollack (Saeng-tae), dried Pollack (Hwang-tae).
It is a hot topic that the technology for manufacturing pollack snacks developed by a university professor has been released as an actual product after SMEs received the technology transfer.
This is the 'Badasori Fish Pop' released by Sunhae F&S (CEO Sim Ui-heon, Gwangju, Gyeonggi-do), a small and medium-sized business in the marine product sector.
This snack was developed by the team led by Professor Cho Sueng-mok's (Dept. of Food Science and Technology) at Pukyong National University as part of the research project for the Ministry of Oceans and Fisheries (development and commercialization of processed traditional fishery foods considering the characteristics of each sea). Since the snack was released in February, reviews have continued on social media and are word of mouth is getting around.
Launched in three flavors, seaweed, cheese, and consomm?, this product is attracting attention as a nutritious snack with high nutritional value and tasty flavor.
This snack has attracted attention because it is a high-protein product comprised of 54% pollack, the raw material. Compared to shrimp snacks currently on sale, whose shrimp content is 8.5%, this is a very high proportion.
Even though it has a high percentage of pollack, it does not have a strong fish taste, and the texture is the same as that of well-known crunchy snacks that do not feel like grilled fish jerky or dry fish.
Professor Cho said, "unlike other snacks, we applied a technology that uses rice flour, not flour or starch, to create a two-layer structure to create a crunchy texture."
Professor Cho is an expert in the field of aquatic processing and food chemistry, and is conducting research on customized functional health foods, the development and commercialization of processed seafood, and functional materials and useful ingredients derived from seafood.
He said, "so far, seafood products have a low percentage in the snack market compared to agricultural products. Following this study, which suggested the possibility of developing premium products using fish, we plan to continue research on the use of various marine products." <Pukyong Today>